بهترین سن یادگیری زبان دوم در کودکان
یکی از دغدغههای ذهنی پدران و مادران امروزی در امر آموزش، مسئله یادگیری زبان دوم و سن مناسب برای شروع این آموزش میباشد. یکی از پرتکرارترین سؤالات والدین این است: بهترین سن یادگیری زبان دوم در کودکان چه سنی است؟
با توجه به پیشرفتهای تکنولوژیکی و امکان استفاده از وسایل ارتباطی و رسانهها و از همه مهمتر، به دلیل لزوم استفاده و مطالعه و یادگیری متون و مطالب علمی و آموزشی بهروز دنیا، امروزه تسلط به زبانهای بینالمللی و علمی یکی از ابزارهای لازم جهت کسب موفقیت بیشتر و پیشرفت سریعتر است.
اغلب کشورها در دنیای امروزی یادگیری زبانهای خارجی که در صدر آنها زبان انگلیسی و فرانسوی میباشد را در برنامههای آموزشی خود قرار دادهاند. از آنجایی که یادگیری و آموزش زبانهای دوم سبب شکوفاتر شدن خلاقیت در ذهن میگردد و قدرت حل مسئله را در افراد بیشتر میکند. امروزه آموزش زبان دوم در برنامههای آموزشی کشورها تثبیت شدهاند. البته در برخی کشورها قوانین و سنین متفاوتی را برای این کار مناسب میدانند گروهی کشورها سن مناسب برای یادگیری را ۷ تا ۱۰ سال میدانند. یعنی زمانی که کودک زبان مادری را به طور کامل صحبت میکند و بر آن تسلط دارد و آواها را میشناسد. معتقدند که در این سن یادگیری بهصورت پیوسته و منظم ممکن و اثربخشی بالاتری دارد و همچنین این تسلط به زبان دوم اعتمادبهنفس کودک را نیز بیشتر میکند.
آموزش زبان دوم در سایر کشورها
بهعنوانمثال بر اساس قوانین کشور آلمان دانشآموزان در سن ۱۲ سالگی باید یادگیری زبان دوم را شروع کنند. معمولاً دانشآموزان زبان انگلیسی را برای زبان دوم انتخاب میکنند. اما زبان فرانسه و زبان اسپانیایی و زبان یونانی نیز در صدر زبانهای دوم هستند. در کشور ایتالیا یادگیری زبان دوم معمولاً از سن ۶ سالگی آغاز میشود و تا سنین حدود 11 تا ۱۴ سالگی ادامه دارد. در کشور اسپانیا نیز سن ۶ سالگی، سن شروع یادگیری و آموزش زبان دوم است و معمولاً تا ۱۶ سالگی تلاش میکنند تا به زبان دوم تسلط داشته باشند.
در کشور فرانسه معمولاً تمامی دانشآموزان تا پایان دوره دبیرستان یک زبان را به عنوان زبان دوم فراگرفتهاند. چه بسیار دانشآموزان فرانسوی که در پایان دبیرستان سه زبان را آموختهاند. در کشور فرانسه سن شروع یادگیری زبان دوم را سن ۱۱ سال میدانند. اغلب دانشآموزان فرانسوی زبان انگلیسی و یا آلمانی را به عنوان زبان دوم، برای آموزش انتخاب میکنند.
بهترین سن یادیگری زبان دوم به کودکان:
در این رابطه نظرات متعددی از سوی محققین و صاحبنظران ارائه شده است. به جهت کمک به والدین در این رابطه، در این مطلب به این پرسش بر اساس یکی از بهروزترین مقالات علمی، پاسخ میدهیم.
فرآیند یادگیری زبان دوم در کودکان
بسیار واضح است که روند یادگیری و آموزش زبان دوم در کودکان و بزرگسالان متفاوت است، حتی اگر سنی ایدهآل را برای این آموزش در نظر نگیریم.
یکی از نکات ضروری که دانستن آن در این رابطه لازم است. این است که یادگیری زبان فرآیند اکتسابی و بسیار خاص است که در دوران قبل از تولد و جنینی این روند و فرآیند اکتسابی آغاز میشود. همه نوزادان یکسری مهارتهای یکسان را در هنگام تولد دارند. این مهارتها شامل مهارتهای ارتباطی و شناختی، حسی و ادراکی است. این مهارتها به نوزادان در پردازش اطلاعات محیط و همچنین در برقراری تعامل با دیگران کمک میکنند. کودکان حتی قبل از تولد و زمانی که توانایی صحبتکردن را ندارند، صداها و آواها و معنای کلمات را تا حدودی تشخیص میدهند. در نهایت زبان و ارتباطات در کنار هم این فرآیند را تکمیل میکنند. پس از یادگیری کلمات و لغات و تشخیص آنها که در تعامل با مادران و دیگران ایجاد میشود. در نهایت زبانی که کودکان با آن صحبت میکنند بهصورت ساختاریافته کامل میشود. این فرایند کودکان را قادر میسازد که به معنای آکادمیک بتوانند شروع به صحبت کنند. پس کودکان همگی دارای پتانسیل بسیار زیادی هستند.
دلیل سهولت یادگیری زبان دوم در خردسالی
یکی از ویژگیهای کودکان در دوران خردسالی بالا بودن تراکم و پلاستیسیته مغز کودکان نوپا است. این ویژگی به کودکان اجازه میدهد که در هر زبانی که باشند یک نظم طبیعی کسب میکنند.
این ویژگی و این سهولت ذاتی یادگیری، مربوط به دوران نوزادی و خردسالی است زمانی که کودکان هنوز به مدرسه نرفتهاند. زیرا پس از ورود کودکان به مدرسه رویکرد شناختی زبان با روشهای مدرن یادگیری در تضاد است. اما بین سالهای ۲ تا ۷ سالگی آموزش بهصورت امری اکتسابی و انتسابی طبیعی است. رشد شناختی است در کودکان امکان تحصیل را برای آنان فراهم میکند.
یادگیری بر اساس اکتساب طبیعی گزینهای است که از آن برای آموزش زبان خارجی به کودکان نوپا با روشهای جایگزین مانند بازیها استفاده میکنند
سن ایدهآل یادگیری و ویژگیهای این دوره:
سن ایدهآل برای یادگیری زبان خارجی بین ۸ تا ۱۱ سال است. به دلیل ویژگیهای زیر این دوره سنی برای یادگیری زبان مناسب است:
- امکان تکرار سکانسهای طولانیتر
- توانایی بهتر در حفظ کردن و تمرکز
- تسلط به زبان مادری
- اجرا و استفاده از بهترین راهبردها برای کشف و همچنین استفاده از قوانین
- توانایی تجزیهوتحلیل تعارضات ذهنی درونی و حل تعارضات در مواجهه با کلمات خارجی و امکان پیشرفته بیشتر
- توسعه مهارتهای چندزبانه با نوشتن و خواندن علاوه بر صحبتکردن بهصورت همزمان
- توانایی کسب ساختارهای منطقی از فرایندهای آموزشی زبان
چرا و چگونه کودکان در این رده سنی این توانایی یادگیری را دارند؟
در سن ۸ تا ۱۱ سالگی فعالیتهای مغزی این گروه سنی به صورتی است که بهشدت مغز کودک در حال تغییر است. در این دوران دستاوردهای کودکان ریشه عمیقی در مغز آنها ایجاد میکند. طی یک فرایند ذهنی بسیار خاص این مسئله اتفاق میافتد. در این سن، یکسری تغییرات و فعالیتهای مغزی، سبب ایجاد حس کنجکاوی و عطش یادگیری میشود. این حس از راههای، بازی، مقایسه و با به اشتراک گذاشتن اطلاعات با دانشآموزان دیگر در آنها ایجاد میشود. در این سن علاوه بر والدین و محیط مدرسه، منابع متعددی مانند رسانهای شدن کودکان و توانایی کسب اطلاعات از رسانه آنها را غنیتر میکند. در این سن ابزارهای سرگرمکننده و وسایل ایجاد سرگرمی نیز این گروه سنی را به یادگیری زبانهای خارجی ترغیب و تشویق میکنند.
سخن پایانی
در نهایت باید گفت: این به این معنی نیست که در بزرگسالی امکان یادگیری زبان خارجی نیست. اما بزرگسالان برای یادگیری زبان خارجی باید تلاش بیشتری داشته باشند. در بزرگسالی ابتدا مکالمات در ذهن ترجمه شده و سپس کلمات انتخاب و بیان میشوند.
در نتیجه محققان معتقدند که در سنین پایینتر از ششسالگی، یعنی دورانی که کودکان خواندن و نوشتن را نمیدانند، سنین مطلوبتری برای یادگیری زبان است. اما در فاصله 8 تا ۱۱ سالگی نیز ذهن کاملاً برای یادگیری و آموزش زبان آماده است. در این سن با کمک مهارتهای خوانداری و نوشتاری کودکان تمایل به کسب اطلاعات دارند و یادگیری و آموزش دقیقتری دارند. در این مرحله همچنان بازی روشی بسیار موفق در آموزش است. بازیهای آموزشی به آنها امکان پیشرفت و یادگیری بهتر و بیشتر را میدهد.
این مقاله بر اساس جدیدترین مقالات و تحقیقات و منابع علمی نگاشته شده است. اما ذکر این نکته نیز ضروری است که علاقه و پشتکار در هر سنی از عوامل مهم در رسیدن به هدف و از بهترین ابزارها در حصول نتیجه هستند. پس کودکان و حتی والدین آنها نیز در هر سنی میتوانند نسبت به یادگیری و آموزش زبان دوم موردعلاقه خود اقدام نمایند. علاقهمندان جهت کسب اطلاعات بیشتر و برای ثبتنام در دورههای آموزشی زبانهای خارجی در سطوح مختلف و در تمامی گروههای سنی میتوانند به دورههای آموزشی مرکز تخصصی ترجمه و آموزش فرامهر مراجعه نمایند.
منبع: linguish